eropuit,  Persoonlijk

Wandelen tussen Pluto, Jupiter en Mars.

Tijdens de quarantaine proberen we iedere zondag als gezin een wandeling te maken. In de eerste weken wandelde we ieder avond een rondje door de woonwijk en gingen we op berenjacht maar de laatste weken gaan we erop uit en zoeken we een mooie wandelroute op.

Afgelopen zondag gingen we wandelen op de Melkweg. Deze wandelroute is uitgezet door het Hart van Drenthe is toegankelijk met rolstoel en rollator en is zeer geschikt voor familie’s.

Onze zoon heeft een grote interesse voor planeten ed dus deze route leek ons super leuk voor hem en ons.

Wandelen

Zoals gezegd reden we afgelopen zondag naar de Melkweg. Deze route ligt gelegen naast het herinneringskamp Westerbork en achteraf gezien hadden we dit bezoekje beter een weekje later kunnen plannen. Want met een dag voor 4 en 5 Mei was het best wel druk en vreesde we enigzins het ergste als we ook nog rekening moesten gaan houden de geldende Corona-maatregelen. Maar het viel ons reuze mee. Iedereen koos ervoor om op veilige afstand van elkaar te blijven wandelen en maakte plaats voor elkaar bij de informatiepanelen ed. De wandelpaden zijn beste breed dus ruimte genoeg om elkaar te passeren.

Het Melkwegpad.

We parkeerde onze auto en gingen op zoek naar het startpunt van de route. Deze was snel gevonden door de goede bewijzering. De route is een wandeling van 2,5 km tot het eind punt. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde route terug te lopen of via een bospad (2,3 km) deels via herinneringskamp Westerbork. De route loopt door een prachtig bos/ natuurgebied / losloopgebied voor honden.

De schaal van het Melkwegpad is 1 op de 3.700.000.000. Elke stap die je zet is ongeveer 2.5 miljoen km in het heelal. Hoe vreemd is dat ?? Langs de route staan de planeten op relatieve afstand tot de zon aangegeven en staan er informatieborden met verdere uitleg.

Het eerste bord dat we tegenkomen gaat over dwergplaneet Pluto en de allerlaatste is de zon. Daartussen staan de acht planeten Neptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, Mars, Aarde, Venus en Mercurius.

Tijdens de wandeling zijn er een aantal doe-activiteiten. Je kan de zwaartekracht ervaren op de aarde, de maan en Jupiter. Kinderen tillen een gewicht over een brug. Zo weegt 10 kilo op aarde 10 kilo maar diezelfde 10 kilo weegt op Jupiter plots 26 kilo en op de maan weegt deze 10 kilo 1,6 kilo.

Ook kunnen we de werking van de radiotelescoop ervaren. Er staan 2 grote groene fluiterschotels op 100 meter van elkaar. Als je iets fluistert in het midden van de ene schotel hoort de persoon bij de andere schotel dat luid en duidelijk.

de fluisterschotel

Aan het eind van de wandeling komen we bij de enorme telescopen. Wauw .. wat zijn die groot !! De veertien telescopen 25m diabool reflector antennes staan in oost-westrichting opgesteld over een lengte van 2,8 kilometer, met een onderlinge afstand van 144m. Meer info over deze telescopen vindt je hier

wat vonden wij ervan ?

Wij vonden het een leerzame wandeling. De kinderen wandelde gezellig en enthousiast mee. Ieder informatiepaneel en maquette werd uitvoerig bekeken, bestudeerd en gelezen. De grote telescopen, de doe-opdracht en de twee grote fluisterschotels waren een groot succes. Deze route zeer zeker een aanrader voor gezinnen. Naast het wandelen op de padden lokt het bos natuurlijk ook uit om te klimmen, te klauteren en lekker met takken te slepen en te wandelen.

Wil je deze leuke route ook wandelen : Je vindt het startpunt van de route hier : Oosthalen 89414TG Hooghalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *