de Boekenkast,  Diy Boekenkast

Het vertelkastje oftewel kamishibai.

Zoals jullie weten hou ik enorm van voorlezen. Thuis heb ik dan ook inmiddels een mega collectie van peuterboeken in de boekenkast staan.

Onlangs was het weer de hoogste tijd om de boeken te sorteren en weer netjes op hun plekje in de boekenkast te plaatsen. Mijn dochter vroeg mij: Mama hoeveel boeken heb je eigenlijk in je juffenbibliotheek ? Samen zijn we alle boeken gaan tellen. En we telde alleen de peuterboekjes en kwamen tot het eindtotaal van maar liefst 197 boeken.

een kijkje in mijn boekenkast.

197 Boeken… wauw ! dat zijn er wel erg veel !! En dan nog te bedenken dat er op zolder ook nog boeken in de thema-kist van Sinterklaas zitten en wellicht ook nog andere boeken. En mijn juffenboeken zijn nog niet eens meegeteld zoals de creatieve boeken, de informatieve boeken ed.

Ik wist niet eens dat ik er zoveel had. Ook kwam ik tot de ontdekking dat ik ook een aantal dubbele boeken heb. Deze zal ik binnenkort te koop aanbieden op mijn marktkraam van Marktplaats en mijn juffen-verkoop-hoek op facebook.

Naast het lezen met het traditionele boek op school vind ik het ook leuk om voor te lezen met een vertelkastje/ Kamishibai.

Wat is een vertelkastje / Kamishibai

Kamishibai is een verteltechniek uit Japan, waarbij een verhaal verteld wordt met behulp van afbeeldingen, die één voor één getoond worden in een kastje dat lijkt op onze poppenkast. Kamishibai betekent ‘papieren theater’.

De techniek is heel geschikt voor (jonge) kinderen: de afbeeldingen geven visuele ondersteuning en de vorm van het kastje focust de aandacht. Het vertelkastje wordt in Nederland vooral veel gebruikt door bibliotheken, scholen, voorschool, ed. (bron)

mijn Vertelkastje

Op onze peutergroep hebben we langere tijd een vertelkastje in bruikleen gehad en we leende bij de plaatselijke bibliotheek de vertelkaarten. Helaas moesten we de vertelkast weer teruggeven en sindsdien is het best een gemis.

Vooral tijdens het introduceren van een thema was het voor mij een gemis. Ik besloot daarop de hulp van mijn vader in te schakelen. We doken samen het internet op en gingen op zoek naar een werkbeschrijving van een vertelkastjes en zijn momenteel flink aan de knutsel.

Inmiddels ben ik ook op zoek naar mooie sets vertelplaten en ik heb een aantal super leuke webshops gevonden en deel ze natuurlijk graag met jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *